Domeinen

Art, Society, Science en Sport

We hebben vakken die veel gemeen hebben aan elkaar gekoppeld. We noemen deze vakken samen een domein. Het zijn er vier: Art, Society, Science en Sport. In elke periode heeft een domein een gezamenlijk thema waarvoor je deelopdrachten en één grote eindopdracht maakt. Handig, want zo leer je binnen één thema de stof van meerdere vakken. Het mooie hiervan is dat je verbanden gaat zien tussen het een en het ander en je sneller werkt dan wanneer je de vakken los zou volgen. En rond je een thema af? Dan mag je in een eindpresentatie aan je ouders/verzorgers laten zien wat je allemaal hebt geleerd.

 

Art

In de Art-modules krijg je les in beeldende vorming, muziek en drama. Je neemt deel aan projecten waarin alle drie de vakken vertegenwoordigd zijn. Neem het Circus-project. Je gaat maskers maken, muziekstukken instuderen, toneelscènes bedenken en dat allemaal om een prachtige eindvoorstelling met je hele klas neer te zetten. Vanaf het derde leerjaar (havo en vwo) kies je één van de Artvakken als keuzevak waarin je ook examen kunt gaan doen. En dat is uniek in Alphen!

 

Science

Bij Science ga je ontdekken uit welke deeltjes jij bestaat en hoe je als mens bent opgebouwd. We hebben hiervoor de vakken natuurkunde, biologie en scheikunde samengevoegd. Science staat voor wetenschap en er is altijd iets nieuws om je in te verdiepen. Neem bijvoorbeeld nanotechnologie. In de brugklas ga je ontdekken wat dit voor jouw toekomst gaat betekenen. Ook verdiep je je in een missie naar Mars en virtual reality. Dit doe je in teams of duo’s.

 

Society

Waarom is de wereld zoals hij is? Bij Society komen aardrijkskunde, geschiedenis en levo samen en onderzoek je het antwoord op deze interessante vraag. Welke ontwikkelingen hebben mensen doorgemaakt, waarom verschilt onze samenleving zo van andere landen, hoe zijn culturen en geloven ontstaan en hoe heeft dit allemaal invloed op wie jij bent of gaat worden? In de module ‘Dat bepaal ik zelf’ richt je een politieke partij op en in de module ‘nieuwsmakers’ een eigen nieuwsredactie van een digitale krant. In leerjaar 2 sluit het vak economie aan bij society en ga je ontdekken welke rol de economie speelt in de wereld.

 

Sport

In de sport-modules ontdek je veel verschillende sporten, doe je mee aan sporttoernooien en krijg je les in samenwerken en leiding geven. Vanaf het derde leerjaar kun je bij SportMix uit een groot pakket
sporten kiezen om je skills, spelinzicht en speltactiek te vergroten. Je kunt o.a. kiezen uit: squash, lacrosse, zumba, thaiboksen, streetdance, boogschieten, skateboarden en golf. Wil je nog meer sporten? Dan kan je in de bovenbouw LO2 (mavo) of BSM (havo en vwo) kiezen.

Ashram Social

Volg ons op Instagram

Logo Ashram