Veel gestelde vragen

“Moet je zelfstandig zijn voor het Ashram College? Krijg je helemaal geen huiswerk? En krijg ik ook cijfers? Hoe laat ben ik elke dag uit?”

Zit je in groep 8, dan maak je dit schooljaar je keus voor een middelbare school. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen.

Welke unieke vakken heeft het Ashram?

 • Altijd al een wereldtaal willen leren? Op het Ashram hebben we Spaans voor havo en vwo leerlingen.
 • Houd je van toneelspelen? Vanaf de brugklas tot aan het eindexamen bieden we drama aan.
 • Filosofie in de brugklas? Zeker, dat hebben wij voor de Mavo, Havo en Vwo leerlingen.
 • Onze keuzeprogramma’s duren twee jaar. Je eigen interesse krijgt dus ruim de tijd bij de Kunstfabriek, De Jonge Onderzoeker, Codeerklas of Sportklas.

Welke vakken krijg je in de brugklas?

 • Talen: Nederlands, Engels, Frans , Spaans (vanaf 2 havo en vwo), Grieks & Latijn (voor het gymnasium)

 • Society: aardrijkskunde, geschiedenis, filosofie en economie

 • Science: biologie, natuur- en scheikunde (nask)

 • Wiskunde

 • Art: beeldende vorming, muziek en drama

 • Sport

 • Keuzeprogramma: Codeerklas, De Jonge Onderzoeker, Kunstfabriek of Sportklas

 • Projecten

 • 1 uur werktijd (niet voor gymnasium)

 • Coachuur

 

Zelfstandigheid

Moet je zelfstandig zijn om naar het Ashram College te gaan?

Nee hoor, we gaan je juist helpen om zelfstandiger te worden. Je hoeft dit nog niet te kunnen als je bij ons op school komt. We helpen je hierbij in de lessen, bij het maken van keuzes, plannen en tijdens samenwerken. En dan zul je merken dat je er steeds beter in wordt.

 

Huiswerk

Krijg je toetsen op het Ashram College?

Ja, op het Ashram krijg je gewoon toetsen. We geven wel minder toetsen dan op een gemiddelde school in Nederland. En als het dan een keer niet goed is gegaan, dan mag je in de brugklas een aantal toetsen herkansen. Je mag dus leren van je fouten.

Krijg je huiswerk op het Ashram College?

Ja, je krijgt op het Ashram College huiswerk. Als je goed mee doet in de les, dan maak je al een deel van je huiswerk op school. Daarnaast heb je 1 uur werktijd per week in het rooster. De rest van je werk maak je thuis.

Krijg je een agenda van school?

Ja, in de eerste klas krijg je een planner-agenda van het Ashram. Deze hoef je dus niet zelf aan te schaffen. Samen met je coach ga je ontdekken hoe je deze agenda gebruikt, en hoe je het beste kunt plannen. Dat is een mooi begin om je eigen manier te ontwikkelen om je schoolwerk te organiseren.

Geven jullie les met laptops of boeken?

Alle leerlingen gebruiken een chromebook, maar veel vakken gebruiken ook gewoon boeken. Je zit dus niet de hele dag achter een scherm. Maar het gebruik van een chromebook is wel heel handig bij het maken van presentaties of online leren.

 

Klasindeling en niveau’s

Kan je bij een vriend of vriendin in de klas komen?

Je mag aan ons doorgeven als je bij iemand in de klas wil komen. Als jullie hetzelfde advies hebben, dan kunnen we jullie bij elkaar plaatsen.

Op welke niveau krijg je les met een dubbeladvies?

Je krijgt met een dubbeladvies les op het hoogste niveau. Dus mavo-havo leerlingen krijgen op havo niveau les. En havo-vwo leerlingen krijgen op vwo niveau les.

Kan ik me op een hoger niveau inschrijven dan mijn basisschooladvies?

Nee, je kan je alleen inschrijven op het niveau van je basisschooladvies.

 

Coaching

Wat doet een coach?

De coach leert jou goed kennen en kan je helpen om te reflecteren. Dat betekent dat je over je gedrag en prestaties gaat nadenken. Jullie bespreken dingen zoals: hoe voel je je op school? Hoe gaat het plannen van je schoolwerk? Waar ben je goed in? Waar heb je meer hulp bij nodig? En tijdens het coach-uur helpt de coach jou en je klasgenoten met het organiseren van het leerwerk, huiswerk plannen en samenwerken. Het ‘leren leren’ gebeurt bij de vakdocent. Die kan je het beste uitleggen hoe je hun vak kan leren.

 

Lestijden

Tot hoe laat heb je les?

De meeste dagen heb je tot 14:30 les. Soms is dat tot 15:15. In de middag is er dan tot 16:30 tijd voor activiteiten of extra ondersteuning.

 

Extra hulp?

Kan je bijles krijgen?

Op het Ashram geven we vakondersteuning. Als je moeite hebt met een vak, en het lukt niet allemaal in de les en thuis, dan kan je extra hulp krijgen in de middag. Dit wordt begeleidt door onze docenten, dus dat kost geen extra geld voor de ouders.

Welke hulp krijg je als je dyslexie of dyscalculie hebt?

Je kan ondersteuning krijgen vanuit het zorgteam. Dit is bijvoorbeeld extra tijd of extra hulpmiddelen bij toetsen. Nog belangrijker is dat je begeleiding krijgt hoe je die hulpmiddelen kan gebruiken. We gaan samen met jou op zoek naar wat je nodig hebt. Want niet elke leerling is hetzelfde. Je mag dus zelf ook zeggen wat wel of niet werkt.

 

Nieuwbouw

Jullie krijgen een nieuw schoolgebouw. Waar wordt na de zomer les gegeven?

Alle leerlingen die na de zomervakantie op het Ashram College starten volgen hun lessen in het nieuwe schoolgebouw.

Hebben alle leerlingen een kluisje?

Ja, alle leerlingen hebben bij ons een eigen kluisje.

 

 

Waar kan ik terecht als ik nog meer vragen heb?

We vinden het fijn om je te helpen als je vragen hebt. Stuur dan een mail aan onze instroomcoördinator via: instroomcoordinator@ashramcollege.nl

 

 

 

Ashram Social

Volg ons op Instagram