Veel gestelde vragen

“Moet je zelfstandig zijn voor het Ashram College? Krijg je helemaal geen huiswerk? En krijg ik ook cijfers? Hoe laat ben ik elke dag uit?”

Zit je in groep 8, dan maak je dit schooljaar je keus voor een middelbare school. Hieronder staan een aantal veel gestelde vragen.

 

Moet je zelfstandig zijn om naar het Ashram College te gaan?

Nee hoor, we gaan je juist helpen om zelfstandiger te worden. Je hoeft dit nog niet te kunnen als je bij ons op school komt. We helpen je hierbij in de lessen, bij het maken van keuzes, plannen en tijdens samenwerken. En dan zul je merken dat je er steeds beter in wordt.

Krijg je veel toetsen op het Ashram College?

Nee, we geven minder toetsen dan op andere scholen. Wel kijken de docenten samen met jou of iets al lukt. En als het dan een keer niet goed is gegaan, dan mag je in de brugklas een toets herkansen. Je mag dus leren van je fouten.

Krijg je huiswerk op het Ashram College?

Ja, je krijgt op het Ashram College huiswerk. Een deel maak je in de les of tijdens het werktijd uur dat in je rooster staat. De rest maak je thuis.

Heb je een agenda nodig voor je huiswerk?

We adviseren om een agenda aan te schaffen. Sommige leerlingen vinden het echter handiger om een planner of digitale agenda te gebruiken. Jouw beste manier om te plannen ga je vanzelf ontdekken.

Kom je bij vrienden of vriendinnen in de klas?

Je mag aan ons doorgeven of je bij iemand in de klas wil komen. Als jullie hetzelfde advies hebben, dan kunnen we jullie bij elkaar plaatsen.

Wat doet een coach?

De coach is degene die jou gaat begeleiden naast al het schoolwerk. De coach leert jou heel goed kennen en kan je helpen om te verbeteren. Jullie bespreken dingen zoals: hoe voel je je op school? Hoe gaat het plannen van je schoolwerk? Waar ben je goed in? Waar heb je meer hulp bij nodig? Tijdens het coach-uur helpt de coach jou en je klasgenoten met leren leren, huiswerk plannen en samenwerken.

Hoe lang duurt de brugklas?

Bij ons duurt de brugklas twee jaar. We hebben samen met jou voldoende tijd om te kijken welk niveau het beste bij je past. Je hebt dus tijd genoeg om te laten zien wat je kan.

Tot hoe laat heb je les?

De meeste dagen heb je tot 14:30 les. Soms is dat tot 15:15. In de middag is er dan tot 16:30 tijd voor activiteiten of extra ondersteuning.

Kan je bijles krijgen?

Ja, als je moeite hebt met een vak, en het lukt niet allemaal in de les en thuis, dan kan je extra hulp krijgen in de middag. Dit wordt begeleidt door onze docenten, dus kost geen extra geld voor de ouders.

Op welke niveau krijg je les met een dubbeladvies?

Je krijgt met een dubbeladvies les op het hoogste niveau. Dus mavo-havo leerlingen krijgen op havo niveau les. En havo-vwo leerlingen krijgen op vwo niveau les.

Kan ik me op een hoger niveau inschrijven dan mijn basisschooladvies?

Nee, je kan je alleen inschrijven op het niveau van je basisschooladvies.

Welke hulp krijg je als je dyslexie of dyscalculie hebt?

Je krijgt ondersteuning vanuit het zorgteam. Dit is bijvoorbeeld extra tijd of extra hulpmiddelen bij toetsen. Nog belangrijker is dat je begeleiding krijgt hoe je die hulpmiddelen kan gebruiken. We gaan samen met jou op zoek naar wat je nodig hebt. Want niet elke leerling is hetzelfde. Je mag dus zelf ook zeggen wat wel of niet werkt.

Jullie krijgen een nieuw schoolgebouw. Hebben leerlingen daar volgend jaar last van?

Nee, als je na de zomer bij ons op school komt, dan is het schoolgebouw aan de buitenkant al klaar. Ze werken dan verder aan het interieur aan de binnenkort. Rond de kerstvakantie gaan we verhuizen. Dus je hebt maar een half jaar les in het oude gebouw. Daarna is het nieuwe schoolgebouw jouw plek voor de rest van je schooltijd bij ons..

Geven jullie les met laptops of boeken?

Alle leerlingen gebruiken een chromebook, maar veel vakken gebruiken ook gewoon boeken. Je zit dus niet de hele dag achter een scherm. Maar het gebruik van een chromebook is wel heel handig bij het maken van presentaties of online leren.

Hebben alle leerlingen een kluisje?

Ja, alle leerlingen hebben bij ons een eigen kluisje.

Waar kan ik terecht als ik nog meer vragen heb?

We vinden het fijn om je te helpen als je vragen hebt. Stuur dan een mail aan Annemiek Viergever, de teamleider van de brugklas: A.viergever@ashramcollege.nl

 

 

Ashram Social

Volg ons op Instagram

Logo Ashram