Project Efteling – een terugblik

  • Augustus 2022: Het Ashram College bestaat 50 jaar, hoe gaan we dat vieren? Wat gaan de leerlingen leuk vinden? Daarop is uiteindelijk maar 1 antwoord mogelijk: we organiseren een dagje pretpark voor de leerlingen van beide vestigingen van het Ashram College. En dan is het de vraag: Wanneer gaan we? en Wat gaat het kosten? Uiteindelijk blijft er in de jaaragenda voor onze vestiging welgeteld 1 passende dag over: vrijdag 31 maart. We zien het meteen voor ons: veel gezelligheid in een pretpark met een mooi lentezonnetje. Ashram College Nieuwkoop besluit een maandje eerder te gaan. Nadat we van het College van Bestuur budgettair groen licht hebben gekregen gaan we aan de slag. Reserveren van entreekaartjes bij de Efteling en regelen van busvervoer.
  • En is er nog 1 week te gaan. Is het allemaal duidelijk voor iedereen? Hoe gaan we om met verzuim? Hebben we genoeg begeleiding? Hoe verdelen we de klassen over de bussen? Moeten we toch nog kaarten bijbestellen of regelen we dat ter plaatse? Hoe gaan we om met calamiteiten? We gaan met bijna 800 man op stap. Het is fijn als iedereen heelhuids in de Efteling aankomt, nog fijner is het als iedereen vrijdagavond ook weer zonder kleerscheuren én met veel leuke verhalen thuiskomt. Marco Verhoef belooft in de loop van de week in zijn weerbericht dat liefhebbers van regenachtig weer vrijdag he-le-maal aan hun trekken komen. En hij benadrukt dat met de aankondiging dat het een ‘kletsnatte dag’ gaat worden. We zullen het ermee moeten doen.
  • Donderdag 30 maart. Enveloppen met entreekaarten worden gevuld. Alle kaarten hebben we moeten laten printen i.v.m. een unieke barcode voor elke kaart. Verzuim is per klas al zoveel mogelijk verwerkt. De kaarten die over zijn gaan in een aparte enveloppe waarop ‘over’ staat.
  • Vrijdag 31 maart: D-Day. De eerste bussen zijn netjes op tijd vertrokken. Onderweg hoost het van de regen. We bereiden ons al dagen voor op Marco Verhoefs ‘kletsnatte vrijdag’, dus een verrassing is het niet.  Maar dan… hoe dichter we bij de Efteling komen, hoe minder het gaat regenen. Bij aankomst is het zelfs zo goed als droog en verschijnt er (heel even, maar toch) een waterig zonnetje. Zou het dan toch gaan meevallen? Even voor half elf hebben alle leerlingen hun entreekaarten gekregen. De begeleiding stemt wat laatste praktische zaken met hun groepje af en dan kunnen ook zij gaan genieten van een dagje pretpark.
  • Tot een uur of 1 blijft het zo goed als droog. Daarna valt er hier en daar een bui, maar als je rekent op de hele dag ‘kletsnat’ dan hebben we het alles bij elkaar gewoon over een meevaller! De leerlingen die we spreken laten zich er in ieder geval niet door van de wijs brengen, en zo hoort het ook. En als het aan het eind van de middag wat rustiger wordt bij de attracties en je uiteindelijk nog een extra ‘python’ kan meepikken, dan is dat sowieso pure winst!
  • Om even over half 6 rijden 14 bussen vol met leerlingen en medewerkers van het Ashram terug naar Alphen aan den Rijn. In de dagen erna horen we leerlingen in de gangen van de school enthousiast napraten over een hele geslaagde dag. Iedereen die er zijn steentje aan heeft bijgedragen: dank! Met name dank aan het bestuur van SCOPE scholengroep. Fijn dat we dit voor onze leerlingen mogelijk hebben kunnen maken!

Ashram Social

Volg ons op Instagram