Schoolgids

Spiksplinternieuw Schoolgebouw!

Jij krijgt les in een fantastisch nieuw schoolgebouw met een mooie aula, die ook als theaterzaal kan worden ingericht, compleet met een podium. Op de benedenverdieping is een grote kantine en zijn veel gezellige plekjes, waar je met je vrienden en vriendinnen gezellig kunt pauzeren. De lokalen zijn heel licht en ruim opgezet.Op de open dag kan je al een kijkje nemen in het nieuwe gebouw waar jij straks als leerling rond zult lopen!

Techniek

Wist je dat er ook een prachtig technieklokaal in onze nieuwe school is gemaakt? Daar kun je naar hartelust solderen, hout en metaal bewerken en je eigen ontwerp maken en uitvoeren. We werken zelfs samen met het Techniekhuis.

Zorgplein

Op ons zorgplein is een echte kappershoek, beautysalon en een professionele keuken. Zie jij jezelf al aan de balie eenklant ontvangen?

Veilig

Ons nieuwe gebouw is overzichtelijk, je weet alsnel alle lokalen te vinden.

Duurzaam

Wist je al dat je les gaat krijgen in een milieuvriendelijk schoolgebouw? Vandaar aldie zonnepanelen op het dak:) bieden hebben Op de open dag kan je al een kijkje nemen in het nieuwe gebouw waar jij straks als leerling rond zult lopen!

Even voorstellen

Je advies is vmbo of havo en je bent helemaal klaar voor de middelbare school. Je krijgt nieuwe vakken, voor elk vak een andere leraar en elk uur les in een ander lokaal. Spannend! Bij jou in de buurt is een school die ervoor zorgt dat je de overstap makkelijk maakt. Een kleine, gezellige school waar je al snel iedereen kent – en zij jou.Die school is het Ashram College in Nieuwkoop. Bij ons kun je de tijd van je leven hebben én een waardevol diploma halen. Lees snel verder en ontdek wat we je allemaal te bieden hebben.

Leren door te doen

Stilzitten? Echt niet! Je bent steeds ondernemend en creatief bezig en leren doe je niet alleen in de klas, maar ook daarbuiten. Iedereen met een boeiend verhaal is welkom bij ons: oorlogsveteranen, oud leerlingen die vertellen over hun beroep dat ze hebben gekozen, buurtbewoners, ouders... Zo krijg je veel te maken met de echte wereld. Misschien zit jij straks in de organisatie van de cultuurmaand of de techniekdag . Of doe je ervaring op in de bibliotheek, een garagebedrijf, een zorgcentrum, een basisschool of op een sportschool. Laat maar zien wat je kan! Door de nauwe samenwerking met het theater van de Kaleidoscoop, kun je voorstellingen bijwonen en zelf optreden in een échte theaterzaal. Hoe meer verschillende dingen je hebt meegemaakt, hoe beter je straks kunt kiezen wat je ná onze school wilt gaan doen.

“Je voelt je al snel thuis bij ons!”

Mentor

Eén van je leraren is ook je mentor. Je mentor let op je resultaten, of alles goed verloopt en of jij je prettig voelt op school. Hij praat met andere leraren over je prestaties, helpt je zelfstandiger te worden en je eigen keuzes te maken, ook als het gaat om hóe je leert. Als je ergens mee zit, dan kun je altijd bij hem of haar terecht. Je kunt dan al je vragen stellen en je leert bijvoorbeeld hoe je je huiswerk het beste kunt aanpakken. Over huiswerk gesproken ... je pikt bij ons veel op door te doen en te ervaren, maar natuurlijk moet je ook het nodige leerwerk doen. We hebben speciale programma’s die je helpen dat op een zo goed mogelijke manier te doen.

Chomebook

Je gaat werken met lesboeken, maar ook met je eigen Google Chromebook. Vanaf de eerste week ga je daarom aan de slag om je Chromebook en de Google apps for education beter te leren kennen. Je zult zien dat je binnen no-time alles van Google apps for education weet. Van slim werken met de Google-agenda tot het maken van mooie presentaties. Daar draai je straks je hand niet voor om.

Ondersteuning

Als je extra geholpen wilt worden bij Nederlands, Engels , wiskunde of plannen en organiseren, kun je via je mentor worden aangemeld bij onze ondersteuningsklas. Daar word je door onze eigen leraren extra geholpen.

Dienstverlening & Producten

Keuzes maken, dat is soms best lastig. Bij het profiel Dienstverlening en Producten gaat er een wereld voor je open. Je maakt kennis met techniek, marketing, organiseren van activiteiten en je leert websites, films en apps maken. Wil je een opleiding waar je veel kanten mee op kunt? Kies dan voor het profiel Dienstverlening en Producten en ontdek waar jouw interesses liggen.

Zorg & Welzijn

Zorg je graag voor anderen en ben je graag onder de mensen? Dan zou het zomaar kunnen dat je aan het eind van het tweede leerjaar kiest voor het profiel Zorg en Welzijn. Het klinkt nu nog ver weg, maar met je diploma vmbo Zorg en Welzijn kun je na het Ashram Nieuwkoop heel veel kanten op. Je kunt een opleiding volgen in de zorgsector, het welzijnswerk, de uiterlijke verzorging, de horeca, de facilitaire dienstverlening, het toerisme, de sport.

Je voelt je al snel thuis bij ons

Op onze school zitten de basis- en de kaderleerlingen bij elkaar. We leren niet alleen in theorie, maar brengen ook alles in praktijk. Zo organiseren onze leerlingen sportdagen op de basisscholen, verzorgen zij een lunch voor ouderen en organiseren zij het Ashram Festival. Zoals je kan lezen zal je veel met je klasgenoten gaan ondernemen! Wij hebben trouwens al jarenlang een opstroompercentage van meer dan 25%. Over uitdagen en alles uit jezelf halen gesproken.... Aan het eind van leerjaar 2 kiezen BK-leerlingen een profiel: Dienstverlening & Producten of Zorg & Welzijn.

Leren door te doen

Je hebt nogal wat nodig om je thuis te voelen in de wereld – en heus niet alleen als je later een mooie baan zoekt of een eigen bedrijf wilt beginnen. Ook als je bijvoorbeeld een avontuurlijke vakantie wilt boeken begint dat met vragen, onderzoeken en begrijpen. Als je weet hoe het zit, moet je natuurlijk ook wat gaan doen: risico’s inschatten, keuzes maken, plannen, onderhandelen en nog veel meer. ‘Leren door te doen’ is niet gewoon feitjes in je hoofd stampen, maar gericht naar een oplossing toewerken. Dat is niet alleen leuk, maar ook hartstikke nodig. Onze wereld vraagt om mensen die van aanpakken weten. Die kunnen denken én doen – en dat leer je dus op Ashram Nieuwkoop.

Ook buiten de school

Zelfstandigheid leer je vooral ook in de praktijk. Bijvoorbeeld door bedrijven in de omgeving te bezoeken en met ze samen te werken. Ook ga je - in leerjaar 3 en 4 - op stage bij een bedrijf of instelling in Nieuwkoop of omgeving. Zo proef je al snel aan verschillende beroepen en leer je wat professionals van je vragen. Welke vmbo-opleiding je ook kiest, na je eindexamen kijk je terug op een super uitdagende tijd. Het vmbo van het Ashram College opent de deuren naar een waardevolle toekomst!

“Bij ons slaagtal jarenlang meerdan 98 procent”

Havo

Onze havo-opleiding is er natuurlijk op ingericht om veel te leren, maar zeker ook om jezelf te ontdekken en de keuzes te leren maken die bij jou passen. Ontdek de schoolvakken die je echt liggen, maar ook welke vervolgopleiding of beroep je op het lijf geschreven is. Je reis op het Ashram voert langs cultuur, historie, sport, natuur en techniek. Elk vak leert je weer meer over jezelf én over anderen. Zodat je na je eindexamen kunt gaan doen, wat je echt wilt!

21e eeuwse vaardigheden

De wereld om ons heen verandert snel. Sommige kennis van vandaag is morgen alweer verouderd. Waar het in onze snelle samenleving om gaat is om je snel en goed te informeren. Wat je daarvoor nodig hebt, zijn wat we 21e eeuwse vaardigheden noemen: creatief denken, goed samenwerken, informatie checken en overtuigend presenteren. Op de havo van het Ashram College leer je dat.

Sport, theater, technieken beauty & wellness

Waar ben jij goed in? Wat vind je superleuk om te doen en waar zou je nog beter in willen worden? In de brugklas mag je zelf een keuzeprogramma kiezen! Samen met leerlingen van al onze opleidingen besteed je dan twee uur per week aan bijzondere lessen en activiteiten. Zo ontdek je waar je goed in bent en waar je voor wilt gaan! Er zijn vier keuzeprogramma’s

SportLife

Je maakt kennis met heel veel sporten. Bijvoorbeeld American football, tennis, schaatsen en nog veel meer. Je leert spelinzicht en speltechniek en je werkt aan je conditie.

De Theaterschool

Zingen, acteren, bewegen... de Theaterschool biedt het allemaal. De drama docent zorgt voor een inspirerend programma. En natuurlijk treed je op voor een breed publiek! Drama kun je op vmbo en havo kiezen als examenvak. Op vmbo BB en KB kun je in klas 3 en 4 drama ook als keuzevak doen.

Techniek

Bij techniek ga je aan de slag met speciale projecten. Je leert heel precies werktekeningen maken, van bijvoorbeeld een knikkerbaan of een boot. Natuurlijk ga je daarna je ontwerp ook echt samen met andere leerlingen uitvoeren!

Beauty & Wellness

In onze eigen schoonheidssalon, nagelstudio en kapsalon leer je alles over uiterlijke verzorging. Wellness gaat over een gezonde geest in een gezond lichaam. Je ontdekt hoe je met yoga, fitness, massage, ademhalingstechnieken, goede voeding en humor ‘lekker in je vel’ komt te zitten. Ook in spannende periodes. Is dit helemaal iets voor jou?

Anglia English

Je kunt op het Ashram internationaal erkende taalcertificaten halen voor Engels. Deze certificaten zijn een mooie aanvulling op je diploma en waardevol voor als je bijvoorbeeld een internationale vervolgopleiding wilt gaan doen.

Internationale reizen en excursies

Je leert de cultuur, geschiedenis en taal van een land pas echt goed kennen als je er bent geweest. Daarom laten we al onze bovenbouwleerlingen een reis naar een buitenlandse bestemming maken. Daarnaast gaan we vaak met de leerlingen op excursies. Leren doe je op het Ashram namelijk niet alleen op school. Het kan dus zomaar zijn dat je een onderwerp in het Tropenmuseum gaat onderzoeken, of naar de Tweede Kamer afreist om te zien hoe debatteren in het echt gaat.

Kerstgala

Ons kerstgala is inmiddels wereldberoemd in Nieuwkoop en ver daarbuiten. Iedereen komt in prachtige galakleding én in de meest fantastische voertuigen naar het kerstgala. Dat feest wil je niet missen!

Ashram Festival

Wij sluiten het schooljaar af met een groot festival, georganiseerd door onze eigen leerlingen.

Op het Ashram is van alles te beleven en te doen!

Leerlingenraad

Het Ashram heeft een actieve leerlingenraad die zich inzet voor van alles wat met leerlingen te maken heeft. Iets voor jou?

Projecten

Je gaat in de brugklas niet alleen aan de slag met schoolvakken, je hebt ook 2x een projectweek. Zo ga je bijvoorbeeld ‘een wereldreis maken’ in klas 1: samen met je groepje verdiep jullie je in een zelfgekozen land, je maakt een filmreportage, gaat de lokale keuken proeven en zelfs een modeshow organiseren met oorspronkelijke kledij uit dat land! Op het Ashram college ontdek je de wereld!

Busje Ter Aar

Woon je in er Aar dan kun je het hele jaar met een speciale bus van Ter Aar naar het Ashram reizen. Uiteraard word je iedere middag weer teruggebracht.
Logo Ashram