Gezonde en veilige school

Juni 2019: Onze schoolkantine gaat voor goud!

Op onze school vinden we verantwoord eten en drinken belangrijk. Met een bewust schoolkantine-aanbod leren scholieren al op jonge leeftijd een gezonde keuze te maken. Vandaar dat we hebben gekozen voor het ONTDEK-concept van Van Leeuwen Catering. Met dit concept voldoet onze kantine aan de nieuwste ‘Richtlijnen Gezondere Kantines’ van het Voedingscentrum. Elk jaar wordt het assortiment beoordeeld aan de hand van de kantinescan en worden deze resultaten gepresenteerd aan de directie. De schoolkantine krijgt het etiket zilver of goud. Oplopend in gezondheid van de producten. Vanzelfsprekend gaan wij met onze kantine voor goud!

Veel of weinig voedingsstoffen

In de nieuwe richtlijnen werkt het Voedingscentrum met drie soorten kantines: brons, zilver en goud. Hoe duurder het metaal, hoe gezonder de schoolkantine. Dat is de simpele basis ervan. De actuele richtlijnen maken ook gebruik van een nieuwe product-indeling. Producten uit de Schijf van Vijf zijn daarbij onderverdeeld in groepen: de betere keuze en uitzondering. Per product is gekeken hoeveel voedingsstoffen erin zitten. Van bepaalde voedingsstoffen wil je veel binnenkrijgen, zoals vezels en vitamines. Andere voedingsstoffen, zoals suiker, (verzadigd) vet of zout, wil je juist niet te veel binnenkrijgen. Vandaar de term uitzondering.

Gezond, Duurzaam en Sociaal

Wanneer het kantineaanbod zestig procent betere keuze producten heeft en gezondheid uitstraalt, is het een zilveren schoolkantine. Om te voldoen aan de richtlijnen voor een gouden schoolkantine moet het aanbod voor tachtig procent uit betere keuze producten bestaan. Vanzelfsprekend heeft deze kantine een gezonde uitstraling wat de gezonde keuze nog makkelijker maakt!

 

 

Gezonde school

We hebben veel aandacht voor het Ashram College als gezonde school.  Zo kunnen de leerlingen in de kantine uit een gevarieerd en uitgebreid aanbod van verse en gezonde producten kiezen. Met behulp van de kleuren rood, oranje en groen wijzen we de leerlingen erop wat gezonde en minder gezonde keuzes zijn.

Rookvrije school

Roken en gezondheid gaan in onze ogen niet samen. Daarom is het Ashram College een rookvrije school. Dat betekent dat er ook op het schoolplein niet gerookt mag worden en de toezichthouders hier op toezien.

De veilige school

Het Ashram College is een veilige school met een prettige sfeer. We vinden het belangrijk dat iedereen met plezier naar school gaat en zich daar thuis voelt.

Ook hebben we regelmatig contact met de wijkagent. Op 14 maart 2016 heeft het Ashram College het Convenant schoolveiligheid ondertekend. In dit convenant wordt beschreven hoe de Alphense scholen voor voortgezet onderwijs, de gemeente Alphen aan den Rijn en andere instanties samenwerken op het gebied van veiligheid.

Ashram Social

Volg ons op Instagram

Logo Ashram