Green Office

Missie

Green Office is een duurzaamheidsplatform op het Ashram College waar leerlingen en personeel samen werken aan de verduurzaming van de school. In 2050 moet de wereld CO2 neutraal zijn en alleen als we in het onderwijs voldoende recht doen aan het duurzaamheidsvraagstuk gaan we die doelstelling behalen. Er wordt binnen de Green Office daarom vooral gewerkt aan bewustwordingscampagnes.

Green Office 1

Een school kan misschien niet de prijs van de vliegtickets veranderen, maar het kan wel inzicht bieden in hoeveel CO2 een retourtje naar Barcelona kost en de schoolreizen verduurzamen; een school kan de miljoenen klimaatvluchtelingen niet direct helpen, maar we kunnen wel in beeld brengen wat de effecten zijn van de opwarming van de aarde; en een school kan weinig doen tegen de grote bedrijven die miljarden investeren in klimaat belastende projecten, maar we kunnen wel informatie geven over duurzame alternatieven zoals: een duurzame bank en verzekeraar, een groene energieleverancier, plasticvrij consumeren en een duurzame lunch. Kortom, een school is de uitgelezen plek om met duurzaamheid bezig te zijn!

Wat we doen

En dat zijn we. Sinds november 2017 is Green Office actief binnen de school en binnen de gemeente. We kenmerken ons met een ‘groen’ lokaal, de Green Office: hierin staan allerlei planten ter symboliek, houden we meetings en werken we aan projecten. We hebben onder meer wegwerpbekertjes voor medewerkers vervangen met mokken en besparen zo vijftigduizend bekertjes per jaar. Er is een boom geplant in de herenhof, die je vraagt bewust na te denken over je consumptiepatroon. Ook hebben we diverse opschoondagen georganiseerd, met leerlingen en met inwoners van Alphen aan den Rijn. Om dit alles – en nog veel meer – voor elkaar te krijgen, werken we samen met ons netwerk, waarin onder andere de gemeente Alphen aan den Rijn, bedrijven en diverse lokale verduurzamers vertegenwoordigd zijn.

Green Office

Tijdens een van de grotere samenwerkingsprojecten met de gemeente, zijn vijftig leerlingen van onze school opgeleid tot Energiecoach begin 2019. Tijdens drie cursusmomenten hebben zij geleerd hoe in een huis energie te besparen is, door gebruik te maken van LED-verlichting of te investeren in isolering. Met deze nieuwe kennis hebben de leerlingen bij totaal ruim honderdvijftig adressen een energieadvies gegeven. Zo zijn niet alleen onze leerlingen zich bewust geworden van hun energiegebruik, maar ook honderdvijftig huishoudens in Alphen aan den Rijn.

Contact

Ook ideeën over duurzaamheid? Contact opnemen met de Green Office kan altijd via ons maildres: greenoffice@ashramcollege.nl. Wij kijken uit naar het beantwoorden van uw vragen, opmerkingen en alle andere berichten!

 

Ashram Social

Volg ons op Instagram

Logo Ashram